T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAKARYA / AKYAZI - Akyazı Eyyup Genç Fen Lisesi

TAHSİN PAŞA´YI DİNLEDİK!

PAYİTAHT ABDÜLHAMİT DİZİSİNİN SEVİLEN KARAKTERİ OLAN TAHSİN PAŞA ROLÜNDEKİ BAHADIR YENİŞEHİRLİOĞLU´NU DİNLEDİK.

1962 Akhisar doğumlu olan Bahadır Yenişehirlioğlu Evli ve 2 çocuk babasıdır. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. 
Çin, Fransa, İspanya, İsviçre, İtalya, Almanya, İngiltere, Bosna Hersek, Karadağ, Hırvatistan, Fas, Tunus, Mısır, İran, Pakistan, İsrail, Suudi Arabistan, Ürdün, Suriye, Dubai, Bahreyn gibi ülkelerde halklar ve toplumlar üzerinde araştırmalarda bulunmuştur. 
“Beyaz Usta Siyah Çırak”, “Son Hasat” ve Timaş yayınlarından “Aşk Cephesi, Aşk Çölü, Kanaviçe, Kerime”, "Kara Güneş" isimli romanlarını kaleme almıştır. 
Roman yazarlığının dışında televizyon dizilerinde (7 Güzel Adam, Sevda Kuşun Kanadında, Payitaht Abdülhamid) Aktörlük de yapan Yenişehirlioğlu yurt içi ve yurt dışı konferanslarının yanında Cins dergisinde köşe yazarlığına da devam etmektedir. 

Ayrıca Bahadır Yenişehirlioğlu’nun Büyük Dedesi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde İzmir’in ilk valisi ve belediye başkanıdır.

   

Tahsin Paşa

Sultan İkinci Abdulhamit Han döneminin en önemli devlet adamlarından, Devletin ve Sultan’ın sırlarına fazlasıyla vakıf olan Tahsin Paşa’nın hayatı

""  

Sultan İkinci Abdulhamit Han’ın sırdaşı Tahsin Paşa, İstanbul doğumludur.

Babası Mesut Efendidir.  

Genç yaşlarında Bâbıâli kalemlerinde çalıştı ve kendini burada geliştirdi. Önce Dâhiliye Mektupçu Kaleminde muavin oldu. Bu görevinden sonra başmuavinliğe getirildi. Buradan da 7 Temmuz 1888’de Bahriye Nezareti Mektupçuluğuna tayin edildi.

Sadık ve çalışkan yapısından dolayı buradan Sultan Abdülhamid Han’ın talimatıyla 26 Kasım 1894 yılında Süreyya Paşa’nın vefat etmesiyle boşalan Mabeyn Başkatipliği’ne tayin edildi ve kendisine vezirlik rütbesi verildi.

2. Meşrutiyetin ilanına kadar bu görevini başarıyla devam ettiren Tahsin Paşa, 2. Meşrutiyetin ilanından sonra ittihatçılar tarafından Serasker Mehmet Rıza Paşa, Zeki Paşa, Ratıp Paşa ve Reşit Paşa ile birlikte Sakız Adası’na sürgün edildi. Sürgünden birkaç sene sonra affedilen Tahsin Paşa, bir süre devlet bünyesinde görev alamadı.

Cumhuriyet ilan edildikten sonra Tekel Tütün Deposu’nda katiplik görevinde bulundu.

Tahsin Paşa 1930 senesinde İstanbul’da vefat etmiştir. Mezarının Eyüp Sultan’da olduğuna dair bilgiler vardır.

13-03-2018


13-03-201813-03-2018

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.03.2018 - Güncelleme: 13.03.2018 16:13 - Görüntülenme: 3731
  Beğen | 1  kişi beğendi